Девойките до 18 години с 3 от 3 срещу еврошампиона

Вижте подробности

Девойките до 18 години с 3 от 3 срещу еврошампиона

Националният отбор на България по волейбол за жени под 18 години спечели и трите си контроли срещу Италия, които са част от подготовката за предстоящите първенства - Балканско (18-22 юни) и Европейско (1-13 юли).

Тимът, воден от селекционера Антонина Зетова, пътува до Апенините за проверките срещу европейския шампион във възрастта за миналата година.

В рамките на три последователни дни - между 8 и 10, младите българки изиграха три приятелски мача. В първите два българският отбор се наложи след тайбрек - 3:2, а днес проверката завърши при резултат 4:1, след като двата щаба прецениха да изиграят един допълнителен гейм, спечелен отново от нас.

И в трите проверки българските националки имаха по-добри показатели от своя съперник, като само във втория мач съвсем леко отстъпиха в процентите на атака. Постоянство и високо ниво през цялото време демонстрираха посрещачките Калина Венева и Вяра Парапунова.

Първата приятелска среща предложи обрати, като България поведе с убедителна игра в първата част, но след свои грешки допусна домакините да излязат напред с 2:1. Много оспорвани бяха втората и четвъртата част, а момичетата на Зетова показаха характер и отлична игра на начален удар в четвъртия гейм, за да пратят двубоя в тайбрек, в който с много силна игра в атака се наложихме. В отделните части: 25:14, 25:27, 19:25, 27:25, 15:7.

Пет състезателки завършиха с двуцифрен точков актив. По 16 точки реализираха Калина Венева и Вяра Парапунова, 14 добави Дарина Нанева, 12 - Деница Ангелова и 10 - Елисавета Сариева.

Ден по-късно двата отбора отново стигнаха до петгеймов сблъсък. Този път резултатът стана 2:0 за България. Откриващият гейм се получи зрелищен с добри отигравания в нападение и за двата тима, но италианките направиха повече грешки. Във втория българската блокада беше по-добра. Последва изравняване и оспорван тайбрек. В отделните части: 26:24, 25:21, 19:25, 19:25, 15:12.

Централният блокировач Деница Ангелова се отличи над всички с 19 точки, а след нея най-резултатни бяха Парапунова с 12 и Венева с 11 пункта. Българският състав имаше по 10 точки от начален удар и блокада.

Днес съставите на Италия и България излязоха в последна контрола помежду си. С добитата увереност и ритъм от предишните два дни българските момичета показаха най-доброто си лице в атака и начален удар, като завършиха срещата с 15 точки от сервис, 11 от блокада и 43 процента в нападение. Селекцията на Зетова поведе безпроблемно, но мачът се завърза във втората и третата част. Двата щаба решиха да изиграят един допълнителен гейм, който беше оспорван, но отново българските националки се пребориха в него. В отделните части: 25:18, 22:25, 28:26, 25:12, 25:23.

По 16 точки реализираха Калина Венева и Вяра Парапунова, Никол Окоро добави 14, а Дарина Нанева - 13.

След седмица България ще участва на Балкандиата в Тирана, Албания.