Защо се срина Централната компютърна система на Български Спортен Тотализатор и как се стигна до тук?

Вижте цялата хронология на проблема

Защо се срина Централната компютърна система на Български Спортен Тотализатор и как се стигна до тук?

През последните две години в Българския спортен тотализатор (БСТ) се смениха няколко изпълнителни директори. В периода от февруари 2022 г. до днес, всеки новопостъпил министър на спорта намираше причина да назначи свой приближен на поста изпълнителен директор на Спорт Тото с една единствена цел – материализиране на престоя си в Министерството на младежта и спорта (ММС). Назначаваните директори често имаха съмнителна репутация, почти без управленски опит и професионална компетентност, липса на морал и етика.

Медията ни Tribune.bg редовно информираше обществото за всички нередности, странни назначения, компрометирани обществени поръчки и некачествено управление, което доведе до срива на компютърната система на БСТ с почти катастрофални последствия.

Престоят на Радостин Василев и Александър Тодоров

Кризата в БСТ започна с назначението на Александър Тодоров от министъра на спорта Радостин Василев. Тодоров, който едва успя да си изготви документ за освобождаването си като народен представител, нямаше управленски опит и беше назначен без спазване на закона за публичните предприятия и без конкурс. Веднага след назначението си Василев незаконно отстрани предишния УС и изпълнителен директор Любомир Петров, които бяха назначени след провеждане на конкурс.

Въпреки краткия период на управление на Тодоров бяха направени няколко скандални поръчки. Например, поръчка за популяризиране на Тотализатора чрез организиране на събития бе спечелена от компанията "Стек и Вино", която няма опит в подобен тип дейности. По тази поръчка в момента има дело за 1 млн. лева, като според нашите източници не е реализирано нито едно събитие, но фирмата иска изплащане на фактурираните суми.

Друга скандална поръчка за 2.4 млн. лева за реклама в столичното метро, беше направена, като стойността на рекламата не надхвърля 1 млн. лева според експертите ни. Тодоров назначи за маркетинг директор съпругата на Радостин Василев, която преди това е работила в магазин за мебели в родното си Велико Търново и беше известна с политическите си пристрастия.

Промените при Весела Лечева

След падането на правителството на Кирил Петков и назначението на служебното правителство на Румен Радев, министър на спорта стана Весела Лечева. Тя назначи Ангел Иванов за изпълнителен директор и Таня Андреева за председател на УС на БСТ. Иванов продължи със скандалните поръчки, включително ремонт на хотел във Велинград за 2.5 млн. лева и ремонт на тото пунктове за 7.5 млн. лева. Цените по тези поръчки бяха многократно над пазарните, а качеството на изпълнението беше под всякаква критика.

Иванов също уволни няколко служители в ИТ отдела без да назначи други на тяхно място, което допълнително влоши състоянието на компютърните системи на БСТ. 

Управлението на Георги Тарлеков

Последният етап в тази трагична поредица е управлението на настоящия изпълнителен директор Георги Тарлеков, назначен от бившия министър на спорта от ПП, Димитър Илиев. Тарлеков е известен със своята корупционна репутация и липса на компетентност. По негово време всички договори за поддръжка и лицензи на софтуерите изтекоха, без да бъдат подновени. Това доведе до срив на централната компютърна система на 19 май 2024 г. В продължение на три дни БСТ не информираха ММС или медиите за проблема, а Тарлеков инструктира касиерките да лъжат клиентите, че системата е в профилактика.

Тарлеков също така назначи партийните си приближени на ключови позиции, което доведе до още по-голямо демотивиране на редовите служители. 

Скандални договори и последствия

Сред скандалните договори по времето на Георги Tарлеков беше този за ремонт на пунктовете с фирма "Престиж Бизнес - 93", чиято документация липсваше или беше изключително неизрядна. Договорът изтече на 17 май 2024 г., а изпълнителят не върна аванса от над 2 млн. лева и заплаши да съди Тотализатора за пропуснати ползи.

Също така, договорът за инкасо и охрана на пунктовете е на изчерпване, а нова поръчка все още не е стартирана, което означава, че БСТ може да остане без инкасо услуги след 20 юни 2024 г.

Заключение

Последните две години и няколко месеца в БСТ се характеризират с безхаберие, некомпетентност и алчност. Масово служителите са отчаяни и обезверени за бъдещето на дружеството. Пропусната е и възможността за присъединяване към Евро Джакпот.  Единственият въпрос, който си задаваме, е: Докога?

Тази история е трагичен пример за това как политическите назначения и корупцията могат да доведат до срив на една важна държавна институция. Време е за промяна и отговорност, за да се възстанови доверието в БСТ и да се предотвратят подобни кризи в бъдеще.

Вижте какво предлага новият дигитален офис на FIBANK

Вижте подробности

Министър Глушков с поздравителен адрес до Георги Иванов

Президентът на БФС навършва 48 години днес

Министър Глушков спаси още една програма

Министърът на младежта и спорта осигури 1 милион лева за програмата „Спортен час“

Fibank с още една стъпка напред в намаляването на въглеродните емисии върху околната среда

Вижте подробности

Решават след месец за електронни спортове на Олимпиада

Вижте подробности

Със „Супер кредит“ от Fibank всяка мечта вече е на една ръка разстояние

Вижте подробности

УЕФА оцени високо наш съдия за еврофинал

„Чувствам се горд от това“, коментира Радослав Гидженов

С близо 20% спад в продажбите на тотото след срива на системата

Касиерките в готовност за напускане заради лоши условия на труд

Министър награди Илиан Илиев за заслуги във футбола и спорта

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също отличи специалиста