1. Novsport
  2. Други спортове
  3. 1214 състезатели от 58 страни подадоха заявки за Световното по гребане в Пловдив

1214 състезатели от 58 страни подадоха заявки за Световното по гребане в Пловдив

Три български лодки ще воюват за медалите, екоакцент на шампионата

1214 състезатели от 58 страни подадоха заявки  за Световното по гребане в Пловдив

Пловдив е готов и вече посреща първите отбори, които ще участват в Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години. Състезанието ще се проведе от 19 до 23 юли на гребния канал в града.

Председателят на организационния комитет Иван Попов припомни, че първенства от този ранг се провеждат под тепетата от 1999 година насам и това е дванадесетото домакинство на Пловдив на толкова голямо състезание.

„Тази година се очертава да бъде много силна като посещаемост на спортистите, като до днес са акредитирани 1214 гребци от 58 страни, с 2 повече от предишното. Първи на гребния канал влязоха да тренират спортистите от Парагвай, а късно днес пристигат силните гребци от Нова Зеландия. Ще се състезават и гребци от Русия и Беларус с ограничен брой лодки под флага на Световната федерация по гребане. Доволен съм от предварителната работа по подготовката на състезанието. Имаме силната подкрепа на община Пловдив, на Българската федерация по гребане и на Министерството на младежта и спорта. Организационният комитет вече има достатъчно опит, за да премине Световното първенство гладко и без проблеми.  Официалното откриване на Световното първенство за младежи до 23 години ще бъде на 18 юли от 18,30 часа в Летния театър на Пловдив“, заяви Иван Попов.

Организаторите са помислили и за това да не остане замърсяване след струпването на толкова много хора на гребната база. В партньорство с Екопак България – най-голямата организация за разделно събиране на отпадъци от опаковки и сдружение „BG Бъди активен“ ще се събират пластмасовите бутилки от вода както в зоната за публика, така и в хангарите на гребците.

„Целта ни е да намалим екологичния отпечатък и ще споделим опита си със следващите организатори на състезания от висок ранг“, обясни Даниел Христов – секретар на Организационния комитет на Световното първенство.

Ще бъдат поставени 3 „шишеяда“, които не само събират PVC опаковки и алуминиеви кенчета, но и ги подготвят за транспортиране до рециклиращи предприятия. Друг „зелен“ акцент на първенството е електрическият камион, който ще обслужва състезатели, съдии и публика.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков съобщи, че Световното първенство ще напълни 18-20 от най-големите хотели на Пловдив само със състезателите и щабовете. Няма информация колко още хотели ще бъдат заети от близките и роднините на гребците. Очаква се също рязко покачване на търсенето на храна в ресторантите на града, висока заетост на таксиметровите компании, нарастване на потреблението на различни видове туристически услуги.

„И всичко това става в момент, когато туристическият бизнес в града обикновено се свива, защото пловдивчани излизат от града и отиват на почивка“, каза Титюков.

Той очаква с нетърпение икономическата оценка на Световната федерация по гребане, която досега е отчитала приходи за града и страната около 10 млн. евро при предишни състезания.

„В този смисъл Световното първенство е и доходоносно за нашия град“, заключи Титюков.

Петима елитни български гребци ще мерят сили с най-силните в света на състезанието в Пловдив. Те ще участват с 3 лодки – двойка без кърмчия /Иван Янкулов и Цветомир Маринов/, двойка скул лека категория /Григоров и Иван Йорданов/ и единична лодка – скиф /Емил Нейков/.

„Отчитам, че това е скромно представяне на страната ни, но напоследък е трудно да съберем деца, които да тренират гребане“, обясни Свилен Нейков – председател на Българската федерация по гребане.

Той сподели, че винаги има изкушение сред домакините на световни първенства по гребане да пуснат повече състезатели просто да опитат силите си и да се сравнят с най-добрите. Но никак не е добре тези лодки да останат последни в своите дисциплини. Освен това има нормативи, които трябва да бъдат покрити от гребците, за да участват на Световното първенство. Очакванията са българският скифьор Емил Нейков да се представи силно и да воюва за медал.

Изненада! Отмениха световния рекорд на Цанко Цанков

Преплува ли в крайна сметка Цанко 120 км по Дунав?

Стилияна Николова: Подобно нещо няма как да се забрави

Два месеца след Олимпиадата тя отново е в залата

Сестри Стоеви стигнаха полуфинал на международния турнир в София

На 1/2-финалите ще играят още Михаела Чепишева/Цветина Попиванова и Таня Иванова/Гергана Павлова

Антон Коджабашев за втори път фалира българските щанги

Насар оглави опозицията, която да спасява спорта

Карлос Насар тръгва да спасява федерацията по вдигане на тежести

Олимпийският шампион обеща, че ще направи всичко възможно

Официално: Признаха световния рекорд на Цанко Цанков

Две седмици след историческото плуване на Цанко Цанков от 120 километра без спиране в река Дунав, днес сутринта постижението беше официално ратифицирано от авторитетната Асоциация за световни рекорди

Глушков участва в откриването на спортна площадка в Кърджали

Имате изключително богата спортна база, обяви министърът на младежта и спорта

24-ти лекоатлетически пробег „Варна“ се провежда тази събота

Заявки за участие са подали 102 атлети от почти всички спортни центрове в страната

Зам.-министър Андонов: Спортът ни прави по-здрави, по-организирани и по-добри

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов присъства на спортен празник в Нова Загора, част от #BeActive Tour