Световната купа по сноуборд с 2 паралелни гигантски слалома в Банско

Вижте какво съобщиха от ФИС

Световната купа по сноуборд с 2 паралелни гигантски слалома в Банско

Световната купа по сноуборд ще се завърне в Банско през сезон 2024/2025, потвърждават от Международната федерация по ски и сноуборд (FIS) с излизането на официалния състезателен календар.

Българският зимен курорт ще приеме два паралелни гигантски слалома на 18 и 19 януари през следващата година.

За Банско това ще бъде четвърто домакинство на стартове за Световната купа по сноуборд след 2017, 2018 и 2023. В българския курорт ще бъдат проведени за първи път и състезания за европейската купа в паралелните дисциплини, които са насрочени за 21-22 януари.

Банско бе домакин и на световното младежко първенство в паралелните дисциплини през 2023.

Сезонът в световната купа по сноуборд ще започне през уикенда 28-29 ноември в Милин, след което китайците ще организират и състезания на 5 и 6 декември в Янцин. Седмица по-късно започва европейският сезон в Кареца и световната купа ще остане в Италия със стартове в Кортина Д'Ампецо на 14 декември.

Календарната година ще завърши в швейцарския Давос на 21 декември и следващата ще започне в същата страна, но в Скуол, на 11 януари. Следват състезания в австрийския Бад Гащайн на 14-15 януари, а кръгът в Банско е на 18-19 януари.

Сезонът за световната купа ще завърши с поредни състезания в словенския Рогла на 25 януари, канадския Вал Сен Ком на 8-9 февруари, полския Криница на 15-16 февруари и германския Винтерберг на 15-16 март. Световното първенство започва четири дни по-късно, а домакин е Швейцария с Енгадин/Сент Моритц.

През следващия сезон официалните състезания за световната купа ще служат и като квалификации за Олимпиадата в Милано и Кортина Д'Ампецо през 2026.