Пилотът Николай Калайджиев: Без подкрепата на Инбет, поставянето на Световен рекорд на Guinness щеше да е много трудно

Вижте подробности

Пилотът Николай Калайджиев: Без подкрепата на Инбет, поставянето на Световен рекорд на Guinness щеше да е много трудно

„Не ми е било детска мечта да ставам пилот, аз се занимавах със спорт. Но видях една реклама със самолети и реших да кандидатствам за военен пилот. За да станеш такъв има страшно много изпити, в това число физически, а също и психо-тестове. Може би 7-8 изпита. Минах ги, приеха ме, и така започнаха нещата при мен“. Така започва историята на пилота от Военновъздушните сили Николай Калайджиев, който преди броени дни постави Световен рекорд на Guinness в авиацията. Той бе за “най-много последователни 360-градусови виражи без прекъсване с ултралек самолет”. Условието бе те да са над 400, но опитният летец стигна до сензационните над 850.
„Причината да поставям световните рекорди е, че съм свикнал винаги да се боря за първото място, да съм най-добър в това, което правя“, споделя Калайджиев, който по принцип лети със „Спартан“ и не крие, че коренна разлика в управлението на машините няма, но усещането за самите самолети е доста различно.
„Относно поставянето на рекорда, естествено е необходимо да имаш сериозна физическа подготовка и умения в летенето. Най-важното обаче е човек генетично да му е заложено да може да издържа такива натоварвания. В рамките на тези 4 часа и 31 минути, в които аз постоянно изпитвах натоварване от три единици, това е нереално човек да го понася. Но аз успях. Постоянно поддържах наклон от 90 градуса, вестибуларният апарат на човек издържа много трудно, а хората не можеха да повярват, че съм летял“, продължава той.


Несъмнено Калайджиев изпитва щастие от постижението си, защото мотивацията му да постави трети Световен рекорд в рамките на две години е да покаже на света, че в България има изключително талантливи и можещи хора.
„Искам да благодаря на моите партньори, на Инбет за финансовата помощ, защото без тях щеше да е изключително трудно. Ръководството на компанията бе много радостно от постижението ми. Тепърва продължаваме с интересните неща заедно, ще шашнем света още много пъти, вървейки ръка за ръка, в това съм убеден“, категоричен е пилотът.
Следващата цел на Калайджиев е Космосът, тъй като има много компании, които искат да работят с него и екипа му, а целта е поставяне на Световен рекорд тъкмо в Космоса. Той смята, че това е напълно реално, макар за мнозина да би прозвучало леко футуристично.