Любослав Руйков ще участва в Картинг академията на ФИА

Вижте подробности

Любослав Руйков ще участва в Картинг академията на ФИА

Българският пилот Любослав Руйков ще участва този сезон в Картинг академията на ФИА, като това стана ясно след финала на Зимната купа на ROK, който спечели, съобщават от неговия отбор. Така българинът си гарантира участие на световното първенство на ROK, а по-късно стана ясно, че ще кара и в Академията.

Руйков има две победи в генералното класиране в своя клас Junior от началото на сезона и беше номиниран от Българската федерация по картинг за Академията, но се оказа, че от наша страна са изпуснати сроковете и той получи статут на резерва.

"Нашите неуредици стигнаха чак до семейство Робаци, собствениците на Tony Kart, които ръководят шампионатите на ROK, а Ерика Робаци отговаря за Академията. Говорихме с нея, благодарности на Додо Върбицалиев за това и след това Любо получи възможност да кара в Академията. Платили сме таксата за участие, ще караме", потвърди Станислав Каваримов, механик и треньор на Руйков.

Заради изпуснатите срокове от клуба на Руйков са написали писмо и до министър Димитър Илиев в ММС, както и до самата федерация, но все още нямат отговор от нито едно от двете места.

Картинг академията на ФИА е сред най-авторитетните надпревари в света, като сред предишните победители в битката за трофея на Академията са Ландо Норис, Макс Верстапен, Шарл Леклер, Естебан Окон и Джордж Ръсел. Академията стартира през 2006 и бързо се утвърди сред най-интересните и важни състезания за картинг пилоти от цял свят. 

През 2022 година в Картинг академията на ФИА участваха 51 пилоти от 50 държави, а през 2023 стартираха 46 пилоти. В Академията имат право да участват пилоти на възраст от 11 до 14 години.

Руйков стартира сезона в победа в WSK Champions Cup, а след това победи и в Зимната купа на ROK. 

Сезонът в Картинг академията на ФИА включва три състезателни уикенда: в Вал Д'Аржентон (Франция, 26-28 април), Словак картинг център (Словакия, 21-23 юни) и в Кристианстад (Швеция, 2-4 август).