Александра Начева и Габриела Петрова са на финал на Европейското

Надпреварата за медалите на троен скок при жените е на 9 юни

Александра Начева и Габриела Петрова са на финал на Европейското

Александра Начева и Габриела Петрова се класираха за финала на троен скок от Европейското първенство по лека атлетика в италианската столица Рим.

Световната шампионка за девойки до 20 години Начева постави личен рекорд при втория си опит - 14.29 метра, и завърши с най-добро постижение в пресявките.

Досегашното върхово постижение на 22-годишната българка в дисциплината беше 14.23 метра, с което тя спечели сребърен медал на Балканиадата в Измир на 25 май.

Начева беше една от петте състезателки, които успяха да преодолеят квалификационната норма от 14.10 метра, като с втори резултат остана европейската шампионка в зала от Истанбул 2023 и настояща балканска шампионка Тогба Данъшмаз от Турция с 14.27 метра от първи опит. Трета с 14.21 метра също от първи опит се нареди бронзовата олимпийска медалистка от Токио 2020 Ана Пелетейро-Компаоре от Испания.

Европейската вицешампионка в зала от Прага 2015 Габриела Петрова завърши с 13.86 метра от първия си опит и се нареди на 12-то място в квалификациите - последното, даващо право за участие на финала.

Надпреварата за медалите на троен скок при жените е на 9 юни от 22:04 часа българско време.