Заплашиха ФИФА със съд

Ако централата продължи да товари с нови състезания футболния календар

Заплашиха ФИФА със съд

Световната федерация по футбол (ФИФА) беше предупредена за евентуални съдебни действия от играчи и национални лиги, ако не се откаже от намерението си да добавя нови и нови състезания към претоварения календар на мъжкия футбол.

Очевидно е, че ФИФА се опитва да си върне ролята на водеща структура, която реално й беше отнета от УЕФА с проекта Шампионска лига и като интерес, и като финанси. Затова под ръководството на Джани Инфантино централата в Цюрих се опитва да привлече и клубове, и национални федерации с въвеждането на Световно клубно първенство и увеличаването на броя финалисти на Мондиалите.

В писмо, изпратено от глобалния съюз на играчите ФИФПро и Асоциацията на световните лиги, видяно от репортер на агенция Асошиейтед прес днес, ФИФА е критикувана за поредица от "едностранни решения, които облагодетелстват нейните собствени състезания и търговски интереси". Става дума точно за разширеното Световно клубно първенство с 32 отбора, което ще има своето първо издание през 2025-а година.

В писмото на двете организации си казва, че "ФИФА с действията си злоупотребява", докато принуждава играчите и лигите да се адаптират към още и още турнири и мачове. Също така има призив Световната федерация да отложи провеждането на Клубния Мондиал, в който трябва да участват финалистите от Шампионската лига Реал Мадрид и Борусия Дортмунд плюс Манчестър Сити и Байерн Мюнхен. Този едномесечен турнир ще тества стадиони и логистика за първото Световно първенство за мъже с 48 отбора и 104 двубоя, организирано година по-късно от САЩ, Мексико и Канада.
ФИФПро и Асоциацията на Националните лиги разкритикуваха решението да бъде отменена Междуконтиненталната купа, насрочена за декември и включваща същите континентални шампиони, които трябва да играят и следващата година.

Двете организации настояват и за започване на нови преговори за организиране на календара на футбола, който ФИФА е подготвила до 2030-а година, в частта му за освобождаване на играчи за националните отбори.

"ФИФА игнорира многократните опити на Лигите и на федерациите да предложат решение по този въпрос. Ако Световната централа на следващото заседание на своя Съвет откаже официално да се ангажира с разрешаването на проблемите, които са посочени по-горе, ние ще бъдем принудени да посъветваме нашите членове да си търсят правата, които имат. И това се отнася както колективно, така и индивидуално. Тези опции включват съдебни действия срещу ФИФА, за които вече сме ангажирали външни експерти, както и адвокатски кантори", написаха от ФИФПро.

Играчите биват изтласквани отвъд своите физически граници със значителни рискове от наранявания и въздействие върху тяхното психическо състояние. Постоянното увеличаване на състезанията, бройката мачове и нови турнири, без този въпрос да е обсъден с тях или с държавите, от които идват, не може да продължава до безкрай. Също така тези промени вредят на способността на лигите да се организират правилно", се казва още в писмото, в частта му от Футболните лиги.

Със „Супер кредит“ от Fibank всяка мечта вече е на една ръка разстояние

Вижте подробности

УЕФА оцени високо наш съдия за еврофинал

„Чувствам се горд от това“, коментира Радослав Гидженов

С близо 20% спад в продажбите на тотото след срива на системата

Касиерките в готовност за напускане заради лоши условия на труд

Министър награди Илиан Илиев за заслуги във футбола и спорта

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също отличи специалиста

Кралев: 200% увеличание на парите за спортните клубове в България ще бъде основен приоритет за ГЕРБ-СДС

Красен Кралев анализира пред спортната общност във Варна случващото се и това, което трябва да се направи в бъдеще

KРИБ и НСА подписаха споразумение за сътрудничество

Аз лично съм съпричастен с мисията на Националната спортна академия, обяви Кирил Домусчиев

Министър Глушков заварил две програми пред провал, едната вече има финансиране

Екипът на министъра е предприел спешни мерки, за да изпълни плановете

Защо се срина Централната компютърна система на Български Спортен Тотализатор и как се стигна до тук?

Вижте цялата хронология на проблема

Във Франция: Погнаха организаторите на зимната Олимпиада

Властите претърсиха централата на организационния комитет за Милано/Кортина 2026

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки