ФИФА с револиционно предложение за расизма

Вижте какво е то

ФИФА с револиционно предложение за расизма

Международната централа по футбол (ФИФА) ще настоява всички 211 национални федерации да определят расистките обиди във футбола като дисциплинарно нарушение.

ФИФА също така предлага "глобален стандартен жест за футболистите да съобщават за расистки инциденти" на съдиите - ръце, вдигнати във въздуха и кръстосани в китките и призовава за натиск за признаване на расизма като криминално престъпление във всички национални юрисдикции и за наказателно преследване и строги санкции в страните, където вече е престъпление.

Пред федерациите-членки ще бъде представена стратегия за справяне с расизма на Конгреса в Банкок, Тайланд в петък. Според ФИФА, предложението "Глобална позиция срещу расизма" е резултат от обширни консултации със състезатели при мъжете и жените по целия свят.

Първият "стълб" на предложението призовава расизмът да бъде определен като конкретно престъпление, което да бъде включено в дисциплинарните кодекси на всички асоциации на задължителна основа, както и тези кодекси да предвиждат "специфични и тежки" санкции, включително загуба на мачове. Призивът е всички федерации да възприемат процедура в три стъпки в случай на расистко поведение от страна на зрителите, при която мачовете се спират два пъти с предупреждения за преустановяване на подобно поведение и се прекратяват в случай на следващо повторение.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино обеща преди месеци да направи световно предложение и се консултира с бразилската звезда на Реал Мадрид Винисиус Жуниор, който е чернокож и многократно страда от нападки от фенове в Испания.

Международната федерация планира и да създаде група от играчи, които ще "наблюдават и съветват изпълнението на тези действия по целия свят".